Srnčí maso (jelení, kančí) odblaníme a nakrájíme na kostky. Ve velkém hrnci na sádle orestujeme dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme maso tak, aby se všechny kostky dotýkaly dna, a opečeme ze všech stran. Přidáme dvě lžíce rajčatového protlaku, necháme vysmahnout na tuk, zasypeme lžící sladké a zarovnanou lžičkou pálivé papriky, promícháme a podlijeme sklenkou vína. Pár minut necháme odpařit alkohol, podlijeme vývarem - nejlépe zvěřinovým, ale může být i hovězí, osolíme, opepříme, přidáme zarovnanou lžičku tymiánu, nové koření, bobkový list, celý pepř a jalovec, zakryjeme poklicí a na mírném ohni dusíme doměkka. Podle potřeby občas podléváme vývarem. Guláš můžeme zahustit nastrouhaným starým chlebem, ještě chvíli povaříme, případně dochutíme solí a pepřem. Podáváme s chlebem, houskovým knedlíkem, špekovým knedlíkem nebo s těstovinami.